Orheiul Vechi - s. Butuceni
TURURI VIRTUALE
DESPRE NOI
Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi care areun statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.
Complexul cuprinde câteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).
Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale șinaturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietateistorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.
ULTIMILE NOASTRE LUCRĂRI
Călătoria a devenit una dintre activitățile fundamentale zilnice ale afacerilor, de la întâlniri ad-hoc la cultivarea relațiilor de afaceri. ILISTUR este cea mai bună ...
Construcția Palatului Princiar a pornit aproximativ în anul 1857 și a fost finisată în 1861. Palatul a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi și se...